torsdag 8. juli 2010

Det er viktig å ha låge kommunale avgifter.


På grunnlag av KOSTRA-tal og ei undersøking frå Huseigaranes Landsforbund, presenterte NRK Sogn og Fjordane den 07.07.2010 ei liste over dei kommunale avgiftene i Sogn og Fjordane. Oversikta syner kor mykje kommunane krev i kommunale avgifter - det vil seie avgifter for vatn, kloakk, renovasjon og feiing.

I denne undersøkinga ligg Stryn på 5. plass i fylket. Resultatet for dei fem kommunane i fylket med rimlegaste avgifter samt alle Nordfjordkommunane følgjer under:

Årdal kommune kr 7178
Naustdal kommune kr 8114
Flora kommune kr 8629
Lærdal kommune kr 9163
Stryn kommune kr 9189
…………..
Eid kommune kr 10288
Bremanger kommune kr 10859
Selje kommune kr 10887
Gloppen kommune kr 10893
Vågsøy kommune kr 12340
Hornindal kommune kr 12848

Eg er nøgd med at Stryn ligg på 5. plass i fylket i denne undersøkinga. Likevel har vi utfordringar på dette fagfeltet i tida framover. Det er ingen grunn til å kvile på ”laurbæra”.
Vi må sjølvsagt framleis arbeide for å finne gode og tenelege løysingar på desse tekniske fagområda. Det er viktig å halde kostnadssida nede slik at innbyggarane får gode tenester til ein rimelegast mogleg pris.
Statistikken er ikkje fullstendig. Den gir ikkje oversikt over barnehageprisane og prisane på skulefritidsordninga. Storleiken på eigedomsskatten kjem heller ikkje fram. Det er viktig å ta desse elementa med i vurderinga av skatte- og avgiftsnivået i dei ulike kommunane. Statistikken seier heller ikkje noko om kva kvalitet tenestene har.

Elles er det verd å merke seg at avgiftene på desse tenestene skal bygge på sjølvkostprinsippet. Over tid skal det såleis vere balanse mellom utgifter og inntekter på desse områda.
Kommunane har såleis ikkje høve til å auke avgiftene for å finansiere andre kommunale tenester. Med andre ord kan kommunane ikkje ”sko seg” på høge gebyr og avgifter.

Under kan Du lese meir om undersøkinga:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/1.7199015
http://www.huseierne.no/Nyheter/Kommunale-gebyrer-opp-55-prosent-/

Stryn 08.07.2010

Nils Støyva
-ordførar-




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar