fredag 8. april 2011

Den nye 420 kV mellom Fardal og Ørskog kjem

Olje og energidepartementet har i gjort følgjande vedtak vedkomande bygging av 420 kV Fardal – Ørskog:

”1. KONKLUSJON
Olje og energidepartementet stadfester NVEs vedtak av 10. juni 2009 om anleggskonsesjon og ekspropriasjonstillatelse til en 420 kV kraftledning for delstrekningene fra ny transformatorstasjon i Hovdenakken i Ørsta kommune til sør for Hundvilcorden i Bremanger kommune, og strekningen fra Moskog
transformatorstasjon i Jølster kommune til ny transformatorstasjon i Sogndal kommune med følgende unntak:
- mellom Leivdal og Veten i Eid kommune skal kraftledningen følge det østlige omsøkte alternativet for kryssing av Hornindalsvatnet,
- mellom Moskog og Høyanger transformatorstasjoner skal kraftledningen følge det vestlige omsøkte alternativet og
-anleggsveien til ny Sogndal transformatorstasjon på Skardsbøfiellet skal gå fra Øvstedalen.”


Grunngjevinga for planane om å bygge den nye 420 kV linja er eit stort behov for å betre forsyningstryggleiken i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Den nye linja er også ein klar føresetnad for den auka kraftproduksjon i fylket vårt.

Sentralnettet i Sogn og Fjordane er i dag samansett av to linjer. Ei eldre 132 kV linje og ei ny 132 kV linje. På grunn av liten kapasitet er sentralnettet delt ved Åskåra. Fylket vil derfor kunne få problem med å transportere nok kraft til forbrukarane i skiftet mellom vinter og vår. Dette er særleg ei utfordring når kraftverka er i ferd med å tøme magasina og i nedbørsfattige år.

I Sogn og Fjordane er det eit stort potensiale for utbygging av små og mellomstore krafttverk. Samstundes er det fleire vindkraftprosjekt under planlegging langs kysten. Det noverande nettet i fylket har svært avgrensa kapasitet til å kunne ta i mot denne krafta og få den fram til industrien og forbrukarane. Desse planane og denne verdiskapinga vil difor ikkje la seg gjennomføre grunna manglande overføringskapasitet i fylket. Statnett skriv i brev til NVE 01.04.2009: ”På vegne av Istad Nett AS, SFE Nett AS og Statnett SF ber vi om at NVE i sin konsesjonsbehandling tar hensyn til kapasitetsutfordringene i dagens sentralnett mellom Ørskog og Aurland. Vår anbefaling er at man er tilbakeholdne med å gi tillatelse for tilknytting av ny kraftproduksjon før ny nettkapasitet, dvs ny 420 kV Ørskog - Fardal er i drift.”

Sogn og Fjordane Arbeidarparti er positive til ny kraftproduksjon og planane Statnett har for den nye 420 kW kraftlinje gjennom fylket. Fleire fylkesårsmøtet, fylkesstyret og fylkestingsgruppa har gjort ei rekkje vedtak om å få bygt linja. Sogn og Fjordane Ap har sagt at kraftlinja må ha knutepunkt plassert slik at kraft kan distribuerast til noverande og framtidige industriprosjekt i fylket. På same måten må framtidig kraftproduksjon i fylket kunne førast ut på nettet via dei same knutepunkta. Sogn og Fjordane Arbeidarparti har vidare sagt at det viktig å finne det trasevalet som er mest mogeleg skånsamt for menneskje, miljø og natur. Linja må så langt som mogeleg leggast bort frå bustadområde og tettstadar som td. Naustdal og Storebru. .

Sogn og Fjordane Ap har i denne saka arbeidd tett opp mot OED og SMK. Vi er glade for å ha fått gjennomslag for våre synspunkt og krav. Det har i ein mannsalder vore arbeidd for å få bygt denne kraftlinja gjennom fylket. Linja er ein svært viktig infrastruktur for Sogn og Fjordane. Linja er eit viktig grunnlag for næringsutvikling og verdiskaping knytt opp mot ny produksjon av elektrisk energi. Linja kan på mange måtar samanliknast med ein ny ”motorveg” gjennom fylket. Det er difor bra at linja kjem i 2015.


Med helsing

Nils Støyva
-fylkesleiar-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar