tirsdag 27. april 2010



Jordbruksforhandlingane er viktige.

Under følgjer deler av fråsegna som formannskapet i Stryn gav i samband med jordbruksforhandlingane. Fråsegna med eit tillegg frå frå KRF vart vedteke mot FRP sine stemmer. Underteikna har vore sakshandsamar.



I Stryn kommune og Sogn og Fjordane fylke står landbruksnæringa sterkt. Næringa gjev grunnlag for mange arbeidsplassar og skapar utvikling av nye knytt til m.a. til matproduksjon og foredling, reiseliv og turisme. Fylket marknadsfører seg i nasjonal og internasjonal samanheng som eit fylke med unik natur og eit særskilt kulturlandskap og er difor avhengig av at vi framleis har ei landbruksnæring som pleier dette. Landbruket i Sogn og Fjordane har ein struktur med mange små einingar der det naturlige utgangspunktet gjer at drift og produksjon vert tyngre og meir arbeidskrevjande enn i andre delar av landet.

Stryn kommune ber om at det i jordbruksforhandlingane i 2010 vert teke grep for å sikre
lønsemda i jordbruket i Sogn og Fjordane og dei andre vestlandsfylka. Mjølk og kjøtproduksjon som baserar seg på grovfor er grunnlaget i jordbruket i vår del av landet og verdiskaping og sysselsetting direkte og indirekte er avhengig av gode vilkår for desse produksjonane.

Folketalsauken i verda er stor.Matproduksjonen er for liten til å sikre alle menneske sine grunnleggande behov. Det er viktig at matproduksjonen i vår del av verda vert oppretthalden.

I det føreståande landbruksoppgjeret må økonomien styrkjast særleg gjennom friske midlar men og ved å ta ut auka lønsemd på pris. Begge verkemidela vil vere avgjerande for å løfte inn-tektene i jordbruket til eit akseptabelt nivå. Etterslepet er stort å ta att. For Vestlandet vil det vere avgjerande å styrke driftsøkonomien på dei små einingane også gjennom auka driftstilskot pr bruk. Skal kombinasjonsbonden prioriterast, må ein setje inn friske midlar på
dei første dyra og dei første dekara.

Følgjande må prioriterast i jordbruksoppgjeret:
1. Betre rammevilkår for grovforbasert produksjon ( kjøt og mjølk) i vår del av landet. For Stryn kommune vil det vere avgjerande å betre økonomien i den grovforbaserte produksjonen ved vårens jordbruksoppgjer, og at denne produksjonen vert prioritert og at bruk av utmark og beiting vert belønna. Mjølkeproduksjon har ei avgjerande betydning for at vi framleis skal ha eit levedyktig landbruk i fylket og for at vi framleis skal ha eit velpleia kulturlandskap. Vi ser og med bekymring på at landbruksnæringa ser ut til å flytte seg til andre delar av landet som har betre naturgjevne føresetnader. Resultatet av jordbruksoppgjeret 2010 må vise grep som snur denne utviklinga og gjer det meir lønsamt og attraktivt å drive jordbruksproduksjon i marginale område. Kvoteordninga for mjølk må halde fram og likeeins ordninga med leige av mjølkekvote.

Stryn kommune ber om at:
a) Driftstilskotet i mjølkeproduksjonen på Vestlandet må aukast. Det må opprettast ei eiga
sone for Vestlandet med ein stønad pr bruk.
b) Distriktstilskotet for mjølk i sone D må hevast
c) Distriktstilskote for saue og storfekjøt på Vestlandet må aukast.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar